Київський гурт «ТаРута» - повноцінний учасник світової WorldMusic сцени.

Гарно зіграний професійний колектив за вісім років свого існування став двічі лауреатом Національного фестивалю "Червона Рута", відмінно зарекомендував себе на різноманітних фестивальних майданчиках України та Європи: «Tallinn Music Week», «Koktebel Jazz Festival», «Країна Мрій», «Kauno Hanza Dienos», «Skamba skamba kankliai», «Z wiejskiego podwórza», «M?nuo Juodaragis», «Трипільське Коло», «Woodstock UA», «Vilnius City Fiesta», «EuroBasket-2011», «Славське Рок», «ГогольFEST», «EuroRadio Folk Festival» та ін.

Стрижнем «ТаРути» є дослідники фольклору та професійні музиканти Євген і Олена Романенки, а також не менш досвідчені майстри-віртуози: Тарас Козак (ударна установка, ксилофон, перкусія), Олександр Атамась (бас-гітара), Ростислав Мамадлоіков (гітара) і Ярина Товкайло (народні духові інструменти).

Вперше «ТаРута» гучно заявила про себе на міжнародному WorldMusic фестивалі «Країна Мрій» (Київ) у 2008 році. А вже 2010 року світ побачив їхній дебютний студійний альбом «Народжені в ЛЮБОВІ» і перший виднограй на пісню «Лелека».

У 2012 році, після змін в складі був взятий курс на сучасні музичні експерименти і оновлення звучання колективу. Яскравою ілюстрацією цього напрямку руху є вихід в 2013 році другого альбому – «EthnoLab», сповнений несподіванок і експериментів у стилі ЕТНО. Родзинкою платівки є імпровізаційні фортепіанні соло у виконанні піаніста Романа Коляди і електроний саунд, який забезпечив DJ Ігор Льодін. В цей період в світ виходить другий виднограй гурту, створений режисером-легендою Тарасом Химичем в мальовничих Карпатах - “Бором-Бором”.

Наприкінці 2013 року, з початком революції на Майдані гурт займає активну громадянську позицію і робить все можливе для підтримки свого народу і словом, і ділом. В результаті всього пережитого і побаченого ТаРута записує і видає навесні 2014 року ЕР “Небесна сотня”, в який входить одноіменна композиція, на слова молодої київської поетеси Злати-Зоряни Паламарчук, пісня одного з останніх українських повстанців Гриця Гирчака “Верхи мої, верхи”, дві українські народні пісні “Зберемося, Роде!” і “Чумацька”. На останню було знято третій виднограй в мальовничому замку «Радомисль».

Київський WorldMusic гурт «ТаРута» - це злагоджена команда етномузикологів (дослідників фольклору) і професійних естрадних музикантів, що не боїться експериментувати і вносити сучасні музичні віяння у автентичний український фольклор. За вісім років експериментів «ТаРута» дала нове життя не одному десятку старовинних українських народних пісень, перетворюючи їх на справжні хіти, визнані українською та європейською публікою. На початку кар’єри у 2007-му гурт працював у жанрі класичного етно-року, але вже за декілька років музикантам стало тісно в цих рамках, і вони почали розширювати свої музичні горизонти, експериментуючи з джазом, фанком, диско, електронною музикою і, навіть, з панк-роком. Еле єдиним і незмінним стрижнем «ТаРути» завжди була і буде українська ЕТНІКА, що у поєднанні з потрібними музичними компонентами заволодіває вашим серцем, неначе вірус. Тож будьте обережні, бо і ви знаходитеся в зоні зараження Етно-вірусу «ТаРута».


Джерело:http://taruta.com.ua